ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΠΡΙΝ ΕΡΘΕΤΕ ΣΕ ΜΑΣ   

Γενικός Βιοχημικός Έλεγχος
(σάκχαρο, χοληστερίνη, ουρικό κλπ.)

  • Ο ασθενής πρέπει να είναι νηστικός τουλάχιστον 10-12 ώρες πριν την εξέταση.
  • Το προηγούμενο βράδυ ο ασθενής πρέπει να έχει φάει ένα ελαφρύ γεύμα με χαμηλά λιπαρά, όπως: 1 σαλάτα με μια φέτα ψωμί ή ένα φρούτο με μία φρυγανιά και γιαούρτι 0% λιπαρά.
  • Το μεσημέρι της προηγούμενης μέρας μπορεί να φάει ένα πλήρες γεύμα χωρίς πολλά λιπαρά και να μην έχει καταναλώσει καθόλου οινοπνευματώδη ποτά.

Εξέταση για καμπύλη σακχάρου
(ή δοκιμασία ανοχής της γλυκόζης ή καμπύλη σακχάρου και τεστ διέγερσης ινσουλίνης, c-πεπτίδιο με χορήγηση γλυκόζης (σάκχαρο σε χρόνους, ινσουλίνη σε χρόνους, c-πεπτίδιο σε χρόνους)
Για 2-3 μέρες πριν την εξέταση ο ασθενής παίρνει τροφή πλούσια σε υδατάνθρακες (π.χ. ψωμί, ζυμαρικά, πατάτες), την ημέρα της εξέτασης προσέρχεται νηστικός και γίνεται λήψη αίματος για μέτρηση σακχάρου (0΄ χρόνος). Κατόπιν του χορηγείται η γλυκόζη σε σκόνη (σε gr που του αναγράφει ο ιατρός του) διαλυμένη σε 1-1 1/2 ποτήρι νερό. Στη συνέχεια μπορεί να γίνει λήψη αίματος για μέτρηση σακχάρου σε 30΄, 60΄, 90΄, 120΄, 150΄, 180΄, 240΄, σύμφωνα με την εντολή του παραπέμποντα ιατρού.

Εξέταση σακχάρου ή ινσουλίνης

 Ο ασθενής θα πρέπει να προσέλθει στο κέντρο νηστικός. Αν κάνει ένεση ινσουλίνης ή παίρνει αντιδιαβητικά φάρμακα πρέπει να μην έχει πάρει τα φάρμακα και να μην έχει κάνει την ένεση το πρωί της εξέτασης. Μπορεί να τα έχει μαζί του και να τα πάρει μετά το τέλος της εξέτασης.

Έλεγχος Πηκτικότητας
(Χρόνος προθρομβίνης ή χρόνος Quick ή PT, χρόνος μερικής θρομβοπλαστίνης = ΑPTT, ινωδογόνο)

Εάν ο ασθενής παίρνει αντιπηκτικό φάρμακο, θα πρέπει να μην τα έχει πάρει το πρωί της εξέτασης. Μπορεί να το έχει μαζί του και να το πάρει μετά τη λήψη του αίματος.
Ο ασθενής δεν χρειάζεται να είναι νηστικός

Γενική Ούρων – Καλλιέργεια Ούρων

 Ο ασθενής πρέπει να φέρει σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη από το φαρμακείο τα πρώτα πρωινά ούρα.
Στην καλλιέργεια ούρων ο ασθενής πρέπει να πλυθεί με νερό και σαπούνι πριν τη συλλογή ούρων και η λήψη ούρων γίνεται από το μέσο της ούρησης και μετά. Ο εξεταζόμενος δεν πρέπει να έχει πάρει οποιαδήποτε Αντιβίωση πριν την εξέταση. Τα ούρα πρέπει να φθάνουν στο εργαστήριο το πολύ 2 ώρες μετά τη λήψη.

Συλλογή Ούρων 24ώρου ( 24h )

 Την προηγούμενη μέρα της εξέτασης ουρείτε το πρωί (ούρα πρώτης ούρησης) και τα ούρα αυτά τα πετάτε.
Από την δεύτερη ούρηση μαζεύετε τα ούρα και σημειώνετε την ώρα της ούρησης. Από κει και μετά μαζεύονται με σχολαστικότητα τα ούρα κάθε ούρησης στο δοχείο συλλογής κατ’ ευθείαν ή με μεταφορά από το δοχείο ουρήσεως.
Τα νυχτερινά ούρα μαζεύονται και αυτά.
Την ημέρα της εξέτασης μαζεύονται και τα πρώτα πρωινά ούρα καθώς και όλα τα πρωινά ούρα μέχρι την συμπλήρωση 24 ωρών από την ώρα που σημειώσατε.
Όλα τα ούρα φυλάσσονται στο ψυγείο ή στο μπαλκόνι εάν κάνει κρύο.Για την απλή συλλογή ούρων 24ώρου και τις εξετάσεις της (π.χ. Ca, P, Na, K, κρεατινίνη, κορτιζόλη, λευκώματα) δεν απαιτείται καμία δίαιτα.

Συλλογή Ούρων 24ώρου για VMA , Μετανεφρίνες και Κατεχολαμίνες 24ώρου

 Για την εξέταση αυτή χρειάζεται ειδική δίαιτα που εφαρμόζεται επί τρία 24ωρα δυο μέρες πριν και μία μέρα κατά τη διάρκεια συλλογής των ούρων
Απαγορεύονται:

Καφές, κακάο, σοκολάτα, τσάι

Τα πάσης φύσεως φάρμακα, βιταμίνες, ασπιρίνες. Αν τα φάρμακα (υπερτασικά) είναι απαραίτητα θα γίνεται η λήψη τους κανονικά.

Βανίλια και τα περιεχόμενα αυτής (γλυκά, κρέμες – παγωτά κ.α.)

Μπανάνες, αρωματικά μήλα

Οινοπνευματώδη

Εμφιαλωμένα ποτά και αναψυκτικά (πορτοκαλάδες , κόκα κόλα).

Την προηγούμενη μέρα της εξέτασης ουρείτε το πρωί (ούρα πρώτης ούρησης) και τα ούρα αυτά τα πετάτε.

Από την δεύτερη ούρηση μαζεύετε τα ούρα και σημειώνετε την ώρα της ούρησης. Από κει και μετά      μαζεύονται με σχολαστικότητα τα ούρα κάθε ούρησης στο δοχείο συλλογής κατ’ ευθείαν ή με μεταφορά από το δοχείο ουρήσεως.

Τα νυχτερινά ούρα μαζεύονται και αυτά.

Την ημέρα της εξέτασης μαζεύονται και τα πρώτα πρωινά ούρα καθώς και όλα τα πρωινά ούρα μέχρι την    συμπλήρωση 24 ωρών από την ώρα που σημειώσατε.

Όλα τα ούρα φυλάσσονται στο ψυγείο ή στο μπαλκόνι εάν κάνει κρύο.

Αιμοσφαιρίνη Κοπράνων MAYER 

 Δύο μέρες πριν τη λήψη του δείγματος ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει: κόκκινο κρέας,λαχανικά, ασπιρίνες, βιταμίνη C, σίδηρο.
Η συλλογή γίνεται μέσα σε αποστειρωμένο δοχείο με μικρή ποσότητα κοπράνων. Υπάρχουν ειδικά δοχεία για συλλογή κοπράνων στα φαρμακεία

Παρασιτολογική και Καλλιέργεια Κοπράνων 

 Ο Ενδιαφερόμενος  φέρνει τυχαίο δείγμα σε αποστειρωμένο δοχείο και το φυλάει στο ψυγείο μέχρι να το φέρει.
Η συλλογή γίνεται μέσα σε αποστειρωμένο δοχείο με μικρή ποσότητα κοπράνων. Υπάρχουν ειδικά δοχεία  για συλλογή κοπράνων στα φαρμακεία.

ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Δεν χρειάζεται να είναι νηστικός ο ασθενής και δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία.

ΕΠΙΠΕΔΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ:
(αντιεπιληπτικά, αντιψυχωσικά, λίθιο, διγοξίνη, θεοφιλίνη κλπ.)

Την ημέρα της εξέτασης:
Ο ασθενής δεν πρέπει να έχει πάρει το φάρμακο
Πρέπει να το έχει μαζί του και να το πάρει μετά τη λήψη του αίματος.

Καλλιέργεια ουρηθρικού υγρού 

  • Ο ασθενής πρέπει να έχει πλυθεί τοπικά με ζεστό νερό και σαπούνι. Μετά τον καθαρισμό πρέπει να μην έχει ουρήσει για 3 ώρες και να προσέλθει στο εργαστήριο για να γίνει η λήψη του δείγματος.

Καλλιέργεια Σπέρματος

  • Το δείγμα σπέρματος συλλέγεται σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη. Ο ασθενής πριν τη συλλογή σπέρματος πρέπει να έχει πλυθεί με ζεστό νερό και σαπούνι στην προγεννητική περιοχή. Ο ασθενής πρέπει να προσκομίσει το δείγμα στο εργαστήριο εντός δύο ωρών.

Σπερμοδιάγραμμα

  • Το δείγμα σπέρματος συλλέγεται σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη. Ο ασθενής πριν τη συλλογή σπέρματος πρέπει να έχει αποχή από σεξουαλική επαφή (δραστηριότητα) 3-6 μέρες. Η συλλογή σπέρματος γίνεται στο εργαστήριο δια της μεθόδου του αυνανισμού. Εάν η συλλογή γίνεται εκτός εργαστηρίου, το δείγμα πρέπει να προσκομηθεί το λιγότερο σε 30 λεπτά.
  • Για την εκτέλεση της εξέτασης χρειάζεται να κλειστεί ραντεβού και να ενημερωθεί το εργαστήριο για το ραντεβού.